Укупно приказа странице

Translate

недеља, 18. новембар 2012.

Двадесетогодишњица Удружења припадника ЈВУО 1941-1945. Београд


У суботу 17.11. 2012. године у Парохијском дому храма Светог Саве на Врачару одржана је свечана академија поводом двадсет година од оснивања Удружења припадника Удружења Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945. Београд.
Делегацију Удружења Краљевина Србија предводили су председник Удружења господин Бојан Старчевић, члан УО господин Драгиша Јоцић и пресдедник Општинског одбора Инђија, господин Предраг Меденица.
 Окупљенима су се обратили Протојереј Александар Средојевић, дугогодишњи председник Удружења професор Др. Огњан Адум, иначе у току Другог светског рата шифрант Врховне команде ЈВУО, актуелни председник Удружења примаријус Др. Душан Ђукић и историчар Предраг Остојић.
Академија је отпочела молитвом Оче наш и химном Боже правде у извођењу певачког друштва Мокрањац при храму Светог Саве у Београду, диригент Јелена Јеж. Присутни су могли да чују по први пут и песму Иди сине, која је објављена у листу Равногорска застава бр. 1, августа 1944. године, у извођењу драмске уметнице Мирјане Марковић. Програм је окончан песмама Ој Србијо, Војтеха Шистека у извођењу хора Мокрањац и Востани Сербије- солиста Лубомир Манасијевић упратњи хора Мокрањац.
Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945 је невладина и непрофитна организација која окупља грађане који су у Другом светском рату били војници Краљевине Југославије, као војне формације националног покрета отпора Југословенске војске у отаџбини и Равногорске омладине без обзира да ли су били у борбеним , или на посебним задацима на окупираној територији и који су били под командом помоћника врховног команданта краља Петра II, начелника Штаба ВК и министра војске, морнарице и ваздухопловства, армијског ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића.
Удружење припадника ЈВУО 1941-1945. Београд је основано 17. новембра 1992. и регистровано децембра 1992. године. Пререгистровано је и уписано у Агенцији за привредне регистре 17. Марта 2011. године.
Чланови Удружења могу постати и чланови породица припадника ЈВУО и Равногорске омладине и њихови сродници, као и лица која желе да буду следбеници традиција ЈВУО.



M. Павковић

Нема коментара:

Постави коментар