Укупно приказа странице

Translate

среда, 26. децембар 2012.

ПОСМРТНИ ОСТАЦИ КРАЉИЦЕ АЛЕКСАНДРЕ ДОЛАЗЕ НА ОПЛЕНАЦ



Грчка краљевска породица дала пристанак за пренос посмртних остатака краљице Александре на Опленац. Само пет година живела са краљем Петром Другим. Није се развела, јер га је вечно волела
Како „Новости“ сазнају, грчка краљевска породица дала је сагласност да се посмртни остаци краљице Александре од Југославије, са атинског гробља Татој пребаце у крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу. Тако ће краљица Александра Карађорђевић почивати у Србији, у коју као монарх никада није крочила.
- Наш народ каже да је мајка најдражи људски род, тако ће и покојну краљицу Александру њен син престолонаследник Александар, краљевска породица и читава Србија достојанствено дочекати. То ће бити велики историјски догађај и прилика да се као нација одужимо тужној краљици за њену љубав према нашем краљу и нашој земљи - каже професор Радош Љушић, биограф чланова краљевске породице.
Александра од Југославије, ћерка грчког краља Александра и Аспазије Манос рођена је 25. марта 1921. у атинској резиденцији Таитои. Била је принцеза од Грчке и Данске када је априла 1942. у Лондону на чајанци у Клубу савезничких официра упознала југословенског краља Петра Другог.

ПРОВОДАЏИСАО ВИНСТОН ЧЕРЧИЛ
- Млад сам човек, јако заљубљен у своју земљу и у своју вереницу. Дужност према својој земљи ћу најбоље да извршим ако се венчам са Александром - писао је краљ Петар крајем марта 1943. премијеру Винстону Черчилу. Петрова мајка, краљица Марија и краљев ђенерал Дража Михаиловић су били против венчања у време „док народ у отаџбини крвари“, али су Черчил и грчка ташта били јачи.
- Нашла сам се пред мршавим црномањастим младићем од 18 година у официрској униформи. Његово лице је имало ледени осмех, као и моје када је прихватио моју руку. Приметила сам да је нешто нижи од мене, а да су му очи живе - записала је принцеза у својим мемоарима.
Плесали су читаво вече. Састали су се још три пута, када се краљ охрабрен од својих проводаџија Винстона Черчила и Аспазије Манос охрабрио да запроси грчку принцезу. Није му сметало што је била две године старија од њега.
Венчање краља Петра и принцезе Александре обављено је 20. марта 1944. у згради југословенске амбасаде у Лондону. Будућа краљица је била у позајмљеној венчаници, а краљ у омиљеној авијатичарској униформи. Сватови су сведочили да је „краљ Петар био весео, безбрижан и заљубљен“.
- Краљица Марија није дошла на венчање, али је снахи поклонила прстен, за који је ова сматрала да је баксузан. Јер, брак није био успешан - објашњава историчар Радош Љушић.
Брачне неприлике су настале прво када је Јосип Броз ускратио краљевску ренту и иселио их из амбасаде, у којој су становали. Намеравали су да се одселе у Париз, али им Французи нису дали визу. Живели су потом у Сен Морицу. Краљ Петар је био монарх без посла, а Александра од Југославије је била краљице без краљевства


ДВА ПУТА ПРОПАДАЛА
- Њено краљевско величанство Александра Карађорђевић била је краљице две пропале Југославије и два пута је у животу пропадала, али је остала одана свом краљу Петру Другом Карађорђевићу - казао је једном приликом академик Матија Бећковић.
Кренули су 1949. у САД, где је краљ остао да живи, а краљица се са сином вратила у Париз. Преселили су се потом у Венецију и Лондон, где је краљица сина Александра предала деверу, принцу Томиславу да школује младог престолонаследника.
- Круна ми је отела мужа, јер је стално била ван његовог домашаја! Отишао је за својим политичарима, а ја сам га чекала читавог живота! - писала је краљица у свом дневнику.
Била је вечно закљубљена у краља. Покушала је самоубиство када је Петар Други 1970. умро у Денверу. Живела је са мајком у Венецији до њене смрти 1973. а потом се преселила у Лондон да буде поред сина. Имала је обољење кука и стално је у кући принца Томислава седела испод портрета краља Петра Другог. Принц је због тога звао „моја тужна снаја“.
Последње године живота краљица Александра од Југославије је провела болесна и у самоћи. Умрла је у старачком дому у Сесексу 30. јануара 1993. По њеној посмртној жељи, сахрањена је заједно са мајком поред оца 7. фебруара 1993. на атинском гробљу Татој.

Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар