Укупно приказа странице

Translate

уторак, 13. новембар 2012.

СРЕЋАН РОЂЕНДАН ЊКВ ПРИНЦЕЗИ КАТАРИНИ




Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина рођена је у Атини  13. новембра 1943. године, од оца Роберта Батис и мајке Ане.  
Принцеза Катарина школовала се у Атини и Лозани (Швајцарска).  Њ.К.В. је студирала бизнис на Универзитету Денвер у Колораду, и на Универзитету Далас у Тексасу. Принцеза Катарина бавила се неколико година бизнисом у Сједињеним Државама.  2007. године Принцези Катарини је додељено звање почасног доктора наука на Универзитету Шефилд у Великој Британији.
Њено Краљевско Височанство била је претходно удата и има двоје деце: Дејвида и Алисон. Дејвид има сина Александра док Алисон има четворо деце: Аманду, Стефани, Николаса и Мајкла са којима живи у Грчкој. Принцеза Катарина је много путовала, а живела је у Аустралији, Африци и Сједињеним Државама.
Принцеза Катарина упознала је Његово Краљевско Височанство Престолонаследника Александра 1984. године у Вашингтону (САД), а венчали су се у Лондону 21. септембра 1985. године. Кум им је био Њ.К.В. грчки Краљ Константин, а стари сват Њ.К.В. Краљевић Томислав, стриц Престолонаследника Александра. 
Године 1993 Принцеза Катарина је основала хуманитарну организацију Лајфлајн, са канцеларијама у САД-у (Чикаго и Њујорк), Канади (Торонто), Великој Британији (Лондон) и Грчкој (Атина).
Када су се  Њихова Краљевска Височанства вратила се у Београд у јулу 2001 било је природно да се обим њихових хуманитарних активности прошири. Почетком августа 2001, основана је Фондација Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине.
Фондација Принцезе Катарине  у свакодневном раду укључује контакте са следећим министарствима која имају кључну улогу у развијању пројеката: Министарство за социјална питања, Министарство финансија, Министарство економије и регионалног развоја, Министарство за приватизацију, Министарство за рад и запошљавање, Министарство просвете, Министарство здравља, заштите животне средине и Министарство трговине и туризма.
Активности су проширене и на културне установе, школе и универзитете, укључујући доделу стипендија и унапређивање комуникације између студената и стручњака из страних земаља.
Друге важне активности обухватају и прикупљање новца за медицинску опрему која је достављена бројном болницама. Хиљаде деце из домова за децу без родитеља и родитељског старања у целој земљи су гости Краљевског Двора сваког Божића и Ускрса када добијају поклоне. Помоћ је такође обезбеђена  и за многе избеглице у Србији.
Године 1991. Престолонаследник Александар у пратњи своје супруге Њ.К.В. Принцезе Катарине и синова Њ.К.В. Принца Наследника Петра, Њ.К.В. Принца Филипа и Њ.К.В. Принца Александра допутовао је у Србију. Том приликом одушевљено су их поздравиле стотине хиљада људи који у Престолонаследнику виде оличење свега најбољег за демократску будућност у облику уставне парламентарне монархије. 
Пре 5. октобра 2000, Принцеза је такође посетила Србију 1992, 1993, 1994, 1995, и 2000. Она је такође посетила Црну Гору и Косово 1999. године, а Босну 2000. године.  Принцеза Катарина и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.
Њено Краљевско Височанство говори грчки, енглески и француски, служи се шпанским и учи српски језик. Принцеза Катарина воли музику, књижевност и све активности у вези са децом, као и кулинарство, позориште и крос-кантри скијање