Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 3. децембар 2012.

КРАЉЕВСКИ ПАР ПРЕДАО КОМБИ ЦЕНТРУ ЗА ДЕЦУ СА АУТИЗМОМ "ОЛГА ХАЏИ АНТОНОВИЋ"








              Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

САОПШТЕЊЕ




Београд, 3. децембар 2012. – Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, заједно са Њ.Е. г-дином Аланом Кундицкијем, амбасадором Краљевине Белгије у Србији, Њ.Е. г-дином Вилијемом Инфантеом, сталним координатором Уједињених Нација у Србији и г-дином Николом Матићем, секретаром за социјалну заштиту града Београда, предали су данас пре подне комби школи за децу са аутизмом „Олга Хаџи Антоновић" у Београду.

Ова вредна донација комбија за шест особа је обезбеђена захваљујући подршци организације „Феммес д’ Еуропе” из Луксембурга и Владе Луксенбурга. Обећање дато током посете г-ђе Бан Сун Тек, супруге Њ.Е. г-дина Бан Ки Муна, Генералног секретара Уједињених Нација овом приликом је испуњено.
Њ.К.В. Принцеза Катарина се захвалила организацији „Femmes dEurope” и Влади Луксембурга и истакла да особама са инвалидитетом, као и особама са аутизмом и њиховим породицама заиста треба солидарност и подршка свих људи добре воље.
Њ.Е. г-дин Алан Кундицки, амбасадор Краљевине Белгије, Њ.Е. г-дин Вилијем Инфанте - стални координатор УН-а у Србији, г-дин Никола Матић, градски секретар за социјалну заштиту, и г-ђа Весна Петровић, председница Удружења родитеља деце са аутизмом су се такође обратили присутнима.
Фондација Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине је претходно Центру уручила сензорну собу коју су гости и посетили. Г-дин Рајко Марин, директор Центра за децу са аутизмом је у име центра прихватио вредну донацију.
Фондација Њ.К.В Принцезе Катарине и Центар за аутизам "Олга Хаџи Антоновић" се радују успешном завршетку овог пројекта, и томе што су још једном били у прилици да улепшају и олакшају живот деци са аутизмом.



ROYAL COUPLE DELIVER VAN TO CENTRE FOR CHILDREN WITH AUTISM “OLGA HADZI ANTONOVIC”

Belgrade, 3 December 2012 – On the occasion of the United Nations International Day for Children with Disabilities, Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine together with H.E. Mr. Alaine Kundycki, Ambassador of Belgium to Serbia, Mr. William Infante – United Nations resident coordinator and Mr. Nikola Matic, Secretary for Social Protection for the city of Belgrade delivered this morning a van to the Centre for Children with Autism “Olga Hadzi Antonovic”.
This valuable donation of a Van for six people was provided thanks to the help and support of the Organization Femmes d’ Europe from Luxembourg and the Luxembourg Government. This donation was promised for the Centre for Children with Autism during and in honour of the visit of Mrs. Ban Sun Taek, wife of H.E. Mr Ban Ki Moon, Secretary General of the United Nations’.
 HRH Crown Princess Katherine thanked the Femmes d’ Europe organization and the Luxembourg Government in her speech, and emphasized that people with disabilities and people who live with autism and their families really need solidarity and support of all the people with good will.
H.E. Mr. Alaine Kundycki, Ambassador of Belgium, Mr. William Infante – UN resident coordinator, Mr. Nikola Matic, Secretary for Social Protection for the city of Belgrade and Mrs. Vesna Petrovic President of the Association of parents of the children with autism also spoke in the honour of the event.
Previously a sensory room was donated to the Centre by Her Royal Highness’ Foundation and the guests visited it for that occasion. Mr. Rajko Marin, Director of the Centre for Children with Autism accepted the generous donation.
The HRH Crown Princess Katherine Foundation and the “Olga Hadzi Antonovic” Centre were delighted with this cooperation because they share the  goal to make the lives of children with autism easier and better.


Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000

Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs


 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs

Правда и победа Аутор Напредни клуб - Progressive Club у понедељак 3. децембар 2012. у 11:01









Ослобођен је и Харадинај. Када једном буде објективно и научно сагледаван крај, сада већ бившег, Хашког трибунала, свакако неће бити потребно да се подразумевајуће наведе да су председник Радован Карађић и генерал Ратко Младић осуђени на доживотне робије. Довољна је једноставна статистика. Трибунал је досудио више од 1,000 година казни за злочине које су починили Срби и оне који су извршени над Србима. Срби су осуђени на 99,32% тог грдног времена, злочини над Србима осуђени су на 0,68%. Притом су Срби чинили већи удео укупних жртава него што су учествовали у укупном становништву зараћених република и покрајине.
Додајмо и сећање на један дијалог. Судија Молото из Јужне Африке питао је Лазара Мацуру, сведока одбране на суђењу председнику Републике Српске Крајине Милану Мартићу, зашто Срби нису отишли из Хрватске и преселили се у Србију када их Хрвати већ „нису желели“. Замислите да неки судија пита неку, можда чак и слободнију, девојку, зашто није побегла од насилника, или да питамо Албанце зашто нису отишли из Србије у Албанију, или Јевреје шта су тражили у вајмарској Немачкој.
Судија Молото председавао је већем које је ослободило Харадинаја и другове. Србија данас, у часу највећег понижења и последњег узлета хашке неправде, може да се самоизолује, да прекине све разговоре или може потпуно да попусти и одбаци сваку помисао на достојантво и независност. Други исход је наравно много извеснији, посебно са садашњим властима које немају страха од критика са деснице. Предложио бих ипак нешто друго. Реч је о тихом отпору слабијег. Све може, али шеф Приштинске делегације не може бити Харадинај. После извештаја Дика Мартија не би требало преговарати ни са Хашимом Тачијем. Укратко може о свему, може свако осим њих двојице. Тако би сукобом ниског интензитета, без опасности да додатно угрозимо нашу државу, постигли највише на оштећивању србофобног блока који је током протеклих година, између осталог нашом непажњом, доживео невиђен успон.
Прошле седмице коначно су објављени разултати пописа у Србији према националној припадности. Нема примедби. Србија није недемократска држава као она у којој су власти „украле“ десетине хиљада српских душа. Код нас, осим у једном екстремистичком делу политичке јавности, и није било кампање за национално изјашњавање. Наравно не бих спомињао резултате пописа, они имају политичку тежину али их је неукусно на овај начин стављати у политичку функцију. Изузетак несумњиво представљају два податка који су одавно испоплитизовани и злоупотребљени од стране две мањине. Пре свега, данас када се у Прешево и Бујановац улаже 40 милиона евра више него било које друге две општине српског југа, када Албанци тамо уживају права о којима хиљаде Срба у Албанији могу само да сањају, попис је показао да тамо има свега 5,000 Албанаца. Овом податку треба прилагодити финансирање и установе албанске мањине. Албанци у Србији бојкотују попис без јасног и веродостојног разлога. Једини разлог који се чини логичним јесте да њих нема онолико колико тврде и да је лицитирање њиховим бројем и дисциплиновано гласање у разним државама и ентитетима допринело албанској националној борби и политичкој моћи. Криза са споменицима терористима и кршењима српских закона данас се лакше прекраћује. Николић и Дачић само треба да примене закон. Ако само због примене закона треба да падну са власти, буду отерани у неки нови Хаг или убијени, онда је то цена да се буде државник. Ако не желе да буду државници треба да оду и да се баве општинским пословима и посвете се правим, често незаконитим, љубавима наших медиокритетских политичара.
Други податак представља чињеница да аутономија Северне Србије има националну подршку мање од 1,4% становника Срема, Баната и Бачке. Наиме, упркос прескупој кампањи војвођански идентитет доживео је фијаско. Пре шест година је према неким анкетама више грађана желело независну државу Војводину, него што се данас изјашњава у складу са регионалном припадношћу. Пре петнаест година највећа коалиција војвођанeрских странака добила је 112,582 гласа. ЛСД Ненада Чанка добила је на листи ДС пет посланика (дакле ДС је проценио да би му могла донети 78,300 гласова) данас свих регионално опредељених грађана на српском Северу (а ту спадају и Сремаци, Банаћани, Бачвани, Новосађани, Војвођани...) има тек око 28,500 !
Нажалост, кампања која је вођена у прилог војвођанског идентитета била је не само прескупа и нетранспарентна, већ је праћена и шовинистичким вређањима српског народа. Установе за заштиту људских права нису реаговале на протесте Напредног клуба. Ипак, победили смо ! Опет ћемо.

Аутор: др Чедомир Антић, председник Напредног клуба