Укупно приказа странице

Translate

уторак, 29. јануар 2013.

ПРИТИСЦИ НА ВИШИ СУД








Српски либерални савет, удружење за унапређење и развој политичке културе из Београда, овим особито жели да јавности предочи један преживели и настран начин испољавања демократске воље.
Иако, не верујемо да је ова појава аутономна и да пати од чисте демократије, немамо намеру да је посматрамо као плод завере, већ више као берићет, тј. убирање туђих "плодова".
Наиме, реч је о судском процесу рехабилитације Драгољуба Драже Михаиловица, команданта Југословенске војске.
Овај судски поступак, сходно Закону, одвија се према слову закона и правилима која су прописана у вези спровођења овог закона.
Све је текло сасвим легално и легитимно све до месеца маја прошле године. Суд је максимално професионално обављао свој посао, избацијући притом политику из суднице и интересујући се искључиво за чињенбице и доказе у вези захтева предлагача рехабилитације.
Српски либерални савет из Београда ништа друго није ни тражио од овог процеса, већ да размотри презентоване чињенице, саслуша сведоке и донесе одлуку.
Међутим, тамна страна српског новинарста умешала се тада врло неодговрно у овај процес. Како? Један дневни лист објавио је, ничим документовано, да ће на следећем, мајском рочишту суд донети одлуку којом ће рехабилитовати ђенерала Дражу. Ни то претеривање у "информисаности" није било довољно да "усрећи" читаоце и узнемири публику. Додато је затим уверавање да ће истог дана у истом суду бити рехабилитован и нико други до - Милован Ђилас. Тада је недостајала само изјава Капичића па да замешатељство буде комплетно. Предлагачи и остали учесници догађаја у суду једва су се спасли од навале разних ТВ станица из Хрватске, а за дивно чудо, највише из Истре.
Отада, на дан рочишта, окупљају се мање или веће групе демонстраната: ЗА и/или ПРОТИВ, по правилима навијача.
Српски либерални савет најоштрије осуђује демонстрације испред једног високог суда, сматрајући их незаконитим, примитивним, манипулативним, недемократским и штетним по правосуђе у Србији. Тачније речено, СЛС сматра ове неприличне демонстрације, било које стране, ординарним притиском на суд, да донесе жељену "пресуду". У том смислу доставићемо свој протест и мишљење Вишем суду и захтевати да се заустави овај притисак на суд.
Будући да се демонстранти јављају у разним "паковањима" овај притисак на суд је наизглед нејасан по питању свог порекла, а о чему не желимо да водимо истрагу.
Са друге стране, јасно је нешто друго. Уколико се ове демонстрације одвијају са дозволом надлежних органа или не спречавају одлучном акцијом полиције, ако су незаконите, намеће се непотребно једно питање.
Да ли је тај притисак на Виши суд институционалан или ад хок? У првом случају, то је врло опасно по правни систем. У другом случају, то је притисак на Виши суд: улице, стадиона, што овде досад није донело богзнакакве позитивне резултате.
Према томе, сматрамо да су демонстрације испред Вишег суда у Београду незаконите и непотребне, јер суд професионално ради свој посао и постоји орган коме одговара за свој рад. Било би готово невероватно да је то схема некаквог институционалног или ванинституционалног притиска. Сматрамо да се, у сваком случају, држава мора томе одупрети.
Ако је држава успела да се одупре притисцима председника Хрватске г. Јосиповића и његове министарке иностраних послова, пошто су они заустављени на прагу Висег суда државе Србије, не видимо зашто то исто не урадимо и са осталим притисцима. Било чијим.
У противном, имаћемо у финалу - суђење на које се долази организовано, групно, са реонским и државним заставама, музиком, таламбасима и бубњевима, а зарад "правде намученог народа".
Такво суђење смо већ једном имали, нисмо се њиме усрећили, због чега сада морамо грађански дисциплиновано да сачекамо да суд заврши свој посао.
Притисци на Виши суд учиниће суђење нелегалним и нелегитимним, а и проблематичним, што вероватно нико нормалан не жели.


С поштовањем и уважавањем,

СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ

Милорад Станојловић, председник и предлагач

Преузето са сајта: http://www.generalmihailovich.com

Нема коментара:

Постави коментар