Укупно приказа странице

Translate

субота, 4. мај 2013.

НЕСТАЛО ЗЛАТО КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ ГОДИНАМА БИЛО У ТИТОВОМ СЕФУ !


Пронађених 30 килограма злата, као и накит у сефу Јосипа Броза Тита, највероватније су "нестало" власништво и благо породице Карађорђевић
Када је пре двадесетак дана, а након више од 30 година, комисија у саставу Оливер Антић, Милорад Симић и Ненад Јевремовић отворила сеф Јосипа Броза Тита, нађено је 30 килограма злата и око 150 предмета с драгим камењем породице Карађорђевић.
Реч је о злату Краљевине Југославије и породице Карађорђевић које је “нестало” након Другог светског рата, сазнаје Телеграф.рс!
Након пуча 27. марта 1941. извесна количина злата Краљевине Југославије изнета је из Београда, а око 40 килограма злата закопано је у близини манастира Острог. Међутим, комунисти су га након рата откопали и однели, о чему постоје писани трагови у архиву у које је Телеграф имао увид.
- Када је отворен Титов сеф и у њему пронађено око 30 килограма злата и преко 150 предмета с драгим камењем, одмах се посумњало да је то злато породице Карађорђевић. На то је указивало више предмета који су пронађени у сефу, за које се тачно зна да су припадали Карађорђевићима, као што је златни орден Краљице Марије украшен брилијантима, лично њој додељен – каже наш саговорник.
Према његовим речима, овде је реч углавном о злату за које се не зна како се нашло у Титовој резиденцији и чему је требало да служи.
Да је злато које је пронађено у сефу Броза заиста благо династије Карађорђевић говори и одлука председник Србије Томислава Николића да врати орден краљице Марије породици. Орден ће се на њеној сахрани у Опленцу 26. маја наћи испред ковчега с њеним земниим остацима.
Такву одлуку председника саопштио је његов саветник Оливер Антић на дочеку посмртних остатака краљице Марије у Двору.
Адвокат Јованке Броз Тома Фила каже за Телеграф да све док не стигне званична изјава трочлане комисије шта је заправо пронађено у Титовом сефу, биће нагађања. Фила додаје да злато и “Карађорђевићева звезда” сигурно нису његове личне заоставштине.
- Сачекајмо званичне извештаје комисије, да заиста видимо шта се налази у том сефу. Чуо сам да је нађена извесна количина злата, као и Карађорђева звезда ,што сигурно није лична заоставштина Јосипа Броза. Врло је могуће да оно припада или држави или породици Карађорђевић – каже Фила, који позива надлежне да што пре изађу у јавност с тачним подацима шта је пронађено у сефу.
Члан Крунског савета Драгомир Ацовић очекује да ће породица Карађорђевић легитимно поднети захтев за потраживање отете дедовине која се затекла код Броза.
- Верујем да ће и престолонаследник да реагује, јер он, као и други потомци краља Александра Првог, има право да потражује отету дедовину, која се затекла код Броза. Та имовина не може да припадне Брозовим потомцима. Ако они тврде да је и то њихово наследство и ако су незадовољни што сад нису присуствовали отварању трезора, питам се да ли су Титови наследници били присутни кад је Тито присвајао туђе – наводи Ацовић.
Осим тога, додаје он, ово откриће отвара и ново питање: кад ће бити отпечаћени џакови, сада такође у државном поседу, који се воде као заоставштина Карађорђевића и за које Влада Србије још није дала сагласност да се отворе.
Подсећања ради, драгоцености и новац који су затечени у Брозовом поседу на дан његове смрти 1980, по одлуци тадашњег Председништва СФРЈ, две године касније су пописани и похрањени у трезор Народне банке.
Према информацији која је 28. јуна 1982. достављена Председништву СФРЈ, на списку заоставштине нађене у Титовом поседу, која је предата Народној банци Југославије, налазе се: злато у полугама и у праху, у укупној тежини од 29,366 кг, 2.663 великих и малих златника, предмети од злата, брилијаната и дијаманата који су припадали породици Карађорђевић (149 комада).
На списку су још одликовања породице Крађорђевић, нумизматички новац, посуђе од сребра са позлатом, ситни предмети мање вредности и девизе (око 26.000 долара и 36.000 немачких марака) и око пет милиона динара.
Извор: Телеграф
(Д. Злојутро)

Нема коментара:

Постави коментар