Укупно приказа странице

Translate

уторак, 10. септембар 2013.

Нико не зна чији је кнез Михаило

Нестанак ограде око обележја у Кошутњаку показао је и да нико не преузима одговорност да се о том споменику брине како га крадљивци не би оскрнавили а време докрајчило Ако и даље не може да се расветли ко је сковао заверу против кнеза Михаила Обреновића, требало би барем да се зна ко је задужен да се стара о споменику у Кошутњаку на месту где је он пао као жртва атентата. Нестанак ограде око обележја, показао је и да нико не преузима одговорност да се о том споменику брине како га крадљивци не би оскрнавили, а време докрајчило. Одричу га се све институције. Пре свих, београдске општине Чукарица, Раковица и Савски венац, за које у Заводу за заштиту споменика културе и градском Секретаријату за културу кажу да је једној од њих, по прописима, задатак да одржава меморијал. Којој тачно од те три општине, то јуче нико није умео да разјасни, односно, није био спреман да призна.

С обзиром на такав мањак свести о дужностима према споменику једном од најзаслужнијих владара у српској историји, није изненађење што је обележју до пре три месеца недостајала и плоча, коју је неко украо. Историјски музеј Србије успео је да окупи неколико јавних предузећа и градски Завод за заштиту споменика културе у акцији да се обележје делимично обнови. Уклоњени су графити и израђена је нова плоча, коју је потом на јавној свечаности почетком јуна открио тадашњи министар културе Братислав Петковић.

Ограду, које до данас нема, „Србијашуме” су однеле да је поправе, кажу у Заводу за заштиту споменика културе. Претпостављају да се она и даље налази у том јавном предузећу.

Да ли је то тачно и, ако јесте, када ће ограду оспособити за враћање на старо место у Кошутњаку, у „Србијашумама” нам јуче нису одговорили. Податке о томе, како су казали, нису успели да прикупе до 15 часова, када им се завршило радно време.

Обележје у целини није под старањем завода, јер није испунило критеријуме да буде проглашено културним добром.

– Ми смо се побринули за израду и постављање нове плоче, зато што су нас позвали из Историјског музеја да помогнемо. Чим смо чули да је ограда нестала, послали смо нашег човека да обиђе то место и провери у каквом је стању, односно да ли има још неких оштећења која би указивала на крадљивце. Нисмо сигурни ко је меморијал подигао, али за његово одржавање задужена је општина на чијој се територији налази. Не знам да ли је то Чукарица, Раковица или Савски венац – рекла је Милица Грозданић, директорка београдског Завода за заштиту споменика културе.

Из све три општине на које је Грозданићева упутила, међутим, тврде да обележје није у њиховој ингеренцији. У Раковици су предложили да позовемо завод а, после одговора да већ јесмо, досетили су се нове адресе – градског Секретаријата за културу. Из Савског венца су поручили да споменик припада Чукарици, чији је председник Зоран Гајић казао да то није тачно а није имао ни идеју ко јесте задужен за меморијал.

У Секретаријату за културу су потврдили наводе завода да сваки споменик који није проглашен културним добром потпада под старање општине на чијој се територији налази. Али, Горица Шкипина, помоћница секретара, јуче није имала информацију на којој је заправо општини обележје места смрти кнеза Михаила.

В. Вукасовић

Извор: Политика online

Нема коментара:

Постави коментар