Укупно приказа странице

Translate

среда, 13. фебруар 2013.

КРАЉЕВСКА ПОРОДИЦА ОРГАНИЗУЈЕ ПРВИ СТАРТУП ВИКЕНД У БЕОГРАДУ - НА ДВОРУ

 Први Стартуп Wеекенд у Србији ће бити организован 22. марта на Краљевском Двору у Београду, у организацији Фондације Престолонаследника Александра за културу и образовање. Стартуп Wеекенд је до сада организован у преко 100 земаља широм света и кроз ове догађаје је прошло преко 50.000 предузетника.


Овај догађај је хакатон који окупља програмере, дизајнере, биз екипу и друге стручњаке који желе да за кратко време, 3 дана односно 54 сата, креирају стартап.

Првог дана догађаја присутни представљају своје идеје једни другима након чега се око најпопуларнијих идеја формирају тимови који се током наредна два дана баве цустомер девелопментом и развојем прототипа свог производа. Најбољим тимовима ће бити подељене и награде које ће им помоћи да наставе рад на свом пројекту.

Учествујући у Стартуп Wеекенд догађајима добијате прилику да стекнете нова знања, проширите мрежу контаката и ментора, а можда и упознате ко-оснивача вашег наредног стартапа.

Трећина стартапа са сваког СW-а функционише и након три месеца од завршетка догађаја, а међу познатим стартапима који су настали на неком од ових догађаја су и Заарлy (15м$ инвестиција) и Фоодспоттинг (продат за 10м$).

Краљевска промоција стартапа

Оно што чини београдски Стартуп Wеекенд свакако чини посебним је чињеница да га организује српска краљевска породица Карађорђевић.

Ово је први корак у склопу стратегије промоције предузетништва у Србији коју предузима Фондација Престолонаследника Александра за културу и образовање.

Поред покровитељства самог догађаја и давања значаја технолошком предузетништву својом иницијативом, организатори ће обезбедити и феноменалну атмосферу уступањем Краљевског Двора на Дедињу за одржавање Стартуп Wеекенда.

У ексклузивној изјави за Стартит, принц престолонаследник Александар Карађорђевић нам је рекао како виде значај технолошког предузетништва за Србију:


Наши људи су већ показали умеће и таленат када је реч о информационим технологијама, као и разумевање чињенице да људи који се тиме баве посматрају свет као тржиште и да уколико желе да постигну резултате морају да размишљају глобално и буду на нивоу светских предузећа како би били успешни.

Професија им диктира темпо развоја и тера их да буду људи од иницијативе и да не чекају да им други нешто омогуће или покажу, већ сами освајају нова знања и могућности. Мислим да технолошко предузетништво у Србији може да донесе не само боље могућности за економски развој, већ и другачији начин размишљања – размишљање ван навикнутих оквира и граница, где је све могуће остварити.

Принц Петар Карађорђевић, члан организационог тима, нам је рекао нешто више о поводима за организацију Стартуп Wеекенда и

Откуд Ваше интересоване за технолошко предузетништво?
Током свог рада као дизајнер имао сам прилике да сарађујем са различитим компанијама и организацијама и временом сам увидео да ми највише одговара рад са људима из малих компанија који су своју фирму покренули од нуле и настављају да напредују.

Такве компаније су захваљујући посвећености, како власника, тако и запослених, увек биле отвореније према новинама и променама. Технолошко предузетништво ме је додатно заинтересовало, јер смо мој отац и ја доста посвећени модерним технологијама.

Мислим да је такав тип предузетништва изузетно узбудљив и да учи предузетнике да антиципирају промене у окружењу више него у било којој другој грани.

Србија се већ показала као доста успешна у информационим технологијама – Мицрософт има свој развојни центар баш овде, Нордеус је овде настао и сада представља глобалног лидера, а појављују се и млади успешни стартапови, као што је на пример Манаге WП, такође број софтверских компанија које послују са иностраним тржиштем је све већи.

Нажалост, већина тих компанија то не ради у своје име (раде аутсорсинг за друге) и то је један од основних разлога зашто желимо да пружимо подршку технолошком предузетништву. Имамо квалитетне људе који имају идеје и успешну реализацију, али им фали подршка да своје идеје сами представе тржишту и повежу се са партнерима који би им омогућили развој пословања.

Из тог разлога желимо да кроз Фондацију мога оца за образовање и културу истакнемо позитивне примере, као и афирмисане моделе стимулације предузетништва младих људи.

Како сте се одлучили на то да организујете Стартуп Wеекенд?
Стартуп Wеекенд је најпризнатији догађај овог типа на свету и до сада је одржаван у преко 100 земаља, а још ни једном није био у Србији.

Такође, Стартуп Wеекенд је прилагођен и за предузетнике који су већ своја предузећа покренули, али и за оне који за сада имају само идеју.

Догађај је конципиран тако да свако може од њега да добије оно што му је потребно – нова знања, повратну информацију о својој идеји од признатих стручњака из различитих области, нову мрежу познанстава, потенцијалне сараднике и партнере.

Посебно ми прија податак да више од трећине идеја које се покрену на Стартап Wеекенд-у успешно функционишу, што је знатно изнад просека успешности стартапова. Од Стартуп Wеекенд-а у Београду очекујем да превазиђе ове проценте и да буде добра одскочна даска за храбре људе који се одлуче на корак да се баве предузетништвом.

Startup Weekend @ Kraljevski Dvor
Ако се размишљате да ли да учествујете у Стартуп Wеекенду, шансе су да ће вам изглед простора помоћи да донесете потврдну одлуку — погледајте амбијент Краљевског Двора.


Пријаве
Сајт догађаја ће бити постављен до краја недеље, карте ће коштати 2000 динара а уколико желите да се пријавите на листу за обавештење о почетку продаје карата можете писати на edufond@dvor.rs  Видимо се на Двору!


Извор: start-it
ВУКАШИН СТОЈКОВ РУБРИКА АКТУЕЛНО
http://belgrade.startupweekend.org/