Укупно приказа странице

Translate

субота, 2. март 2013.

КРАЉЕВ ГЕСТ







Аутор текста, Берислав Станојловић-БЕСТ

У данима помешаних колико тугом толико и радошћу, преплављених дубоким емоцијама, поводом успешне реачизације враћања земних остатака свога узвишеног ОЦА КРАЉА ПЕТРА II  у вољену Србију, Краљ титуларни Престолонаследник Александар II Карађорђевић, показао је највиши степен поштовања ратника палих за Бога, Краља и Отаџбину и оно мало још у животу својим достојанственим гестом. На дочеку светих моштију свога Оца а нашег Краља изричито је тражио да на почасном месту, платоу испред дворске капеле буду постројени ветерани Краљеве и Дражине војске – ЈВУО
Шест дана касније упутио је позив ветеранима из Удружења Краљевске ЈВУО на челу са председником удружења др Душаном Ђокићем да на миру одају дужну пошту свом Врховном команданту Краљу Петру II уз пријем на Двору.
Било је крајње дирљиво видети дубоко потресене старине, некадашње младе ратнике готово децу који су у вихору рата и црвее револуције, Божјом вољом остали у животу да говоре и сведоче у своје име и оних стотине хиљада сабораца и сапатника који су своје младе животе положили на олтар Србије, како се сузних очију опраштају од свог Краља на одру прекривеном Краљевском заставом Краљевине Југославије. Уз писца ових редова био је Владимир Јовановић, двојица преживелих војника летеће бригаде мајор Мишић Авалског корпуса и једини живи официр пор . Ђурађ Живојиновић командант бригаде. А на угодном пријему евоцираних болних ратних успомена са Краљевским Паром осветљавала су се очекивања скорог доласка моштију Краљице мајке Марије, Краљице Александре мајке нашег Престолонаследника и Краљевића Андреје уз позив који се подразумева присуства дочеку и њиховој сахрани на Опленцу.
На крају више него угодног пријема уприличен је обилазак Двора уз пратњу стручног водича. Веома мали број живих ратника Краљеве и Дражине војске из објективних разлога испустили су прилику да се опросте од свога Краља посебно тројица првобораца Калабићеве горске гарде Светозар Филиповић из Брежђа , Миломир Сајић село Дићи и Драгослав Марјановић из Љига као и јунака Танасковића.
Стижу и Краљице
Само што је дошао наш вољени Краљ и врховни командант ЈВУО и што је шрошла недеља дана од када је на пријему ветерана Краљеве и Дражине војске Краљ титутуларни Престолонаследник Александар II  најавио долазак својих најмилијих баке Краљице Марије и своје мајке Краљице Александре то се обистињује.
Голем труд, залагање и углед нашег Престолонаследника Бог надрађује.
Британска Краљица Елизабета дала је сагласност за ексхумацију посмртних остатака Краљице Марије супруге Краља Алексабдра ујединитеља и пренос у њену Отаџбину. Грћка влада дала је такође одобрење за ексхумацију и пренос у Србију земних остатака мајке нашег Престолонаследника Александра II а све уз благослов Српског Паријарха Иринеја како је Свевишњем мило и народу драго. Априла месеца се очекује њихов долазак у свој дом на Дедињу да би уз ковчег Краља Петра II били заједно и на најсечанији начин како доликује крунисаним главама били 26 маја сахрањени на Опленцу. Тако ће најзад срце Краља Александра II титуларног Престолонаследника бити мирно а душа спокојна као и његове породице. Даће Бог.

Прекинут поступак
Два рочишта рехабилитационог поступка у Вишем суду за ђенерала Дражу 25 јануара и 22 фебруара потрошена су улудо. Под притиском суд је прихватио наређење СУБНОР-а и саслушао њиховог представника који за себе каже да није комуњара већ комуниста да пласира и врапцима познате црвене бајке, флоскуле и глупости комунистичког агитпропа, излизане, изанђале и скроз лажне-монтиране.
Његов вокабулар је типичан комунистичко усташки и за његово излагање да су од четника у далмацији страдали „невини Хрвати“ и друге којештарије заслужује орден Павелића ако га нема може Фрање Туђмана. На голицава питања виспреног судије Ивановића није давао одговоре или је скретао тему на његову страну. У једном тренутку судија му рече : по пети пут вас питам а одговора нема. Чак је изнео податак да су партизани спасили између 3 и 4 хиљаде Америчких ваздухопловаца. Судија га запита јесте ли тај податак нашли у Америчкој документацији за коју кажете да сте је простудирали дотични Бранко Латас рече да је користио само војни зборник војноисторијског института. Таквим тричаријама завршено је његово излагање – и остао је жив. Тада је судија Ивановић прекинуо процес утврђивања чињеница око монтираног процеса војног суда 1946, када је Дража осуђен и стрељан јер је Први основни суд свесно и намерно уз обиље подметнутих клипова у раду суда подметнуо круцијалан. По Првом основном суду који је донео пресуду да је Дража уморен 31 јуна 1946 , и на коју је одмах достављена жалба за утврђивање тачног датума 17 јула 1946. И док се то нереши поступак даљег рада био би бесмислен па је судија Ивановић прекинуо поступак до даљег.
Берислав Станојловић-БЕСТ