Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

субота, 06. април 2013.

ГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА БЕОГРАДА 6.АПРИЛ 1941.Данас се навршава 72 године од како је у рано јутро 6. априла 1941, бомбардовањем Београда, нацистичка Немачка напала Краљевину Југославију. Уз ово бомбардовање Сила Осовине, српску престоницу за време Другог светског рата 11 пута бомбардовали и савезничке Англо-америчке снаге.
Комеморативним окупљањима ова суморна годишњица биће обележена комеморативним окупљањима ради одавања почасти невино пострадалим грађанима и припадницима оружаних снага Краљевине Југославије који су се супротставили далеко надмоћнијем непријатељу. Централна комеморативна свечаност биће одржана у 12 часова код споменика страдалим пилотима у Априлском рату који се налази на Земунском кеју (код хотела "Југославија").
Комеморативну свечаност, уз пуне државне и војне почасти, предводиће начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.
Том приликом венце ће положити и представници Владе Србије, Града Београда, као и невладиних организација.
Пре тога, у осам часова предвиђено је полагање цвећа и венаца код фонтане "Врело живота", код Палате "Београд", у 8.30 сати полагање венаца код гранитног крста у порти Вазнесењске цркве, а у девет сати полагање венаца код споменика страдалима у Карађорђевом парку.
У 10 часова предвиђено је полагање венаца у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању (Ново гробље), а у 11:55 сати посета локалитету срушене Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу. Манифестација ће бити одржана под слоганом "Повратак књиге на Косанчићев венац".
У непосредној близини Палате "Београд" постављена је фонтана под називом "Врело живота" која симболизује страдање у главном граду током Другог светског рата, али и победу живота.
У порти београдске Вазнесењске цркве налазило се склониште у коме је током шестоаприлског бомбардовања страдало више стотина грађана Београда. Ту ће представници Града Београда, преживели и потомци страдалих положиће венце, као и код великог склоништа које се налазило у Карађорђевом парку, које је директно погођено и у њему је страдало више стотина становника Београда.
Хитлерова сурова одмазда
Априлски напад без објаве рата је, према бројним историјским изворима, био Хитлерова одмазда за 27. март 1941, када су због потписивања пакта са Немачком оборени влада Цветковић-Мачек и намесништво чија је прва личност био кнез Павле Карађорђевић.
Пошто су представници Владе Краљевине Југославије 25. марта у Бечу потписали протокол о приступању Тројном пакту, предвођеним Немачком, 27. марта је уследио пуч, који је организовала британска обавештајна служба, и масовне демонстрације подршке пучистима у Београду, али и другим српским градовима, које је углавном организовала Комунистичка партија.
И пуч и масовни протести касније су тумачени као манифестације јасног опредељења ка западним савезницима.
 
"Ваздушни напад на Београд имао је искључиво политичко-терористички карактер и није имао ништа заједничко са ратом. То бомбардовање било је ствар Хитлерове сујете, његове личне освете", рекао је на суђењу после рата немачки фелдмаршал Евалд фон Клајст.
Тачан број жртава бомбардовања Београда, као уосталом и свих осталих жртава рата уна просторима Југославије, никада није тачно утврђен.
Британски председник владе Винстон Черчил је 12. априла на радио Лондону изјавио да је број жртава био око 17.000. Власти у Београду су најпре саопштиле да је погинуло око 2.500 грађана, а према немачким изворима број погинулих био око 1.700.
У том и каснијим бомбардовањима Београда током Другог светског рата, од којих не треба заборавити ни 11 савезничких бомбардовања, уништено је око половине стамбеног фонда, преко 700 зграда а оштећено је око 9.000 стамбених објеката, готово сва инфраструктура и бројни културни објекти, међу којима и национална библиотека.
Зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, уништена је такође тог 6. априла 1941. у пожару, при чему је изгорео читав библиотечки фонд од преко 300.000 књига, међу којима су се налазили и бројни ретки и драгоцено примерци, аутографи, документи.
Напад на Београд отпочео је 6. априла око 6.30 часова ујутру, у првом таласу у нападу је учествовало преко 200 бомбардера. У четири напада тог дана учествовало је 484 бомбардера, који су на град бацили око 360 тона бомби.
Припадници југословенског ратног ваздухопловства храбро су се супротставили нападачима и нанели им знатне губитке. У првим ваздушним борбама 6. априла погинула су двојица, а рањено је шест југословенских пилота. У априлским ваздушним борбама погинуло је 11 југословенских авијатичара.
Београд је у Другом светском рату бомбардован и од савезника и најинтензивније је било савезничко бомбардовање "тепих бомбама" 16. и 17. априла 1944. године. Првог дана савезничког бомбардовања, на православни Ускрс, бачено је на Београд више од 1.500 тона бомби, наводно ради уништења војних и привредних објеката и зграда у којима су смештени Немци.
Евидентирано је да је током ваздушних напада погинуло 1.160 Срба, цивила, и 18 Немаца, али тачан број никада није утврђен, док је у бомбардовању рањено 1.400 становника престонице.
Тада је погођено и породилиште у Крунској, једно обданиште, Славија, Немањина и Дечанска улица, Бајлонијева пијаца, Пашино брдо, Зелени венац, Железницка станица, Народно позориште.
Након ослобађања Београда, амбасада САД је обавила је процену штете настале Савезничким и Немачким бомбардовањем. Укупна штета настала бомбардовањем износила је 220.150.000 динара (3.992.000 $ по курсу из 1939. године).
Од овог износа удео америчког бомбардовања у стамбеној штети износи 1.222.000, а на стварима 1.270.000 $.
Штета настала немачким бомбардовањем процењена је на 1.100.000 $, при чему код немачког дела, највише штете над имовином грађана приписано је директној пљачки.
Ова две историјске године бомбардовања Београда нажалост нису и последње, јер је престоница поново страдала од некадашњих савезника из Другог светског рата, сада у нападу НАТО на СР Југославију 1999. године.


МЛАДЕ СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ СЕ ТАКМИЧИЛЕ ЗА ИНВЕСТИЦИЈУ НА КРАЉЕВСКОМ ДВОРУКанцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II


Млади српски предузетници презентовали су своје идеје и предузећа европском водећем и најуспешнијем “сеед” инвеститору –“Seedcamp” на Краљевском Двору 5. априла 2013. године и такмичити се за инвестицију. Ова истакнута манифестација је организована од стране СЕЕ ИЦТ у партнерству са Фондацијом Престолонаследника Александра за образовање.
Презентацијама су присуствовали Њ. К. В. Престолонаследник Александар, Њ. К. В. Принцеза Катарина, ћерка краљевског пара Г-ђа Алисон Ендруз, Њ. Е. Г-дин Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Србији, Карлос Едуардо Еспинал партнер из Сеедцамп-а и многи успешни предузетници и инвеститори из Србије и иностранства.
Сеедцамп догађај је велики корак за нашу заједницу и подстаћи ће развој локалне стартап сцене и, надамо се, довести до придруживања локалних предузећа у Сеедцамп заједницу и сјајну мрежу коју имају широм света.
Сеедцамп инвестира у око 20 стартап програма годишње. Осим финансирања, одабрани стартапови добијају на 3 месеца коришћење канцеларија у Гугловом кампусу у Лондону, као и 150 000 € вредне услуге у њиховом Спонзорском пакету, неколико сати недељно са Сеедцамп тимом, едукацију и четворонедељни менторски програм у Сједињеним Америчким Државама.
Технолошко предузетништво је облик руководјења бизниса заснован на процесу препознавање технолошки интензивних пословних могућности са високим потенцијалом, улагања времена и знања и управљања брзим растом.
У Србији се још увек развија, мада већ постоје компаније које су ни од чега креирали млади ентузијасти и који су сада лидери у својим браншама, као што су Норудес, А51 и Преловац Медиа.
Један од циљева Фондације Престолонаследника Александра за образовање је побољшање могућности за предузентништво у Србији. Након веома успешног Стартап Викенда, који је окупио преко 150 стартап ентузијаста и који је углавном био фокусиран на привлачење нових младих предузетника, Краљевски Двор је сада домаћин онима који већ увелико раде на сопственим предузетничким искуствима. “Нећемо стати све док сви у Србији не буду имали посао или компанију”, казе Њ.К.В. Престолонаследник Александар. “Време је да се сви ујединимо и и остваримо то! Ја, лично, позивам све инвеститоре широм света да дођу у Србију и увере се у уносне прилике и брилијантне умове које имамо”.
СЕЕ ИЦТ је млада, непрофитна организација за подршку у иновацијама, са центром у Београду која доприноси стварању и развоју окружења за развој стартапова, стартап културе и друштва у Србији, као и целој југоисточној Европи. Организација је значајно допринела развоју локалног стартап екосистема током протекле три године организовањем едукативних и повезујућих догађаја на месечном нивоу, прве региналне стартап конференције и менторским односом са младим српским предузетницима.
Предузетништво је кичма сваке успешне економије. Поред тога што доприноси много државном бруто производу, мала и средња предузетћа су иновативнија и флексибилна и теже да запосле младе људе, што је веома важно за нашу земљу, с обзиром да млади чине трећину незапослених у Србији.Young Serbian Entrepreneurs Present their Ideas at The Royal Palace

Young Serbian entrepreneurs presented their ideas and companies to the Europe’s largest and most successful seed fund accelerator – Seedcamp - in The Royal Palace today and competed for the investment. Seedcamp first visit to Serbia was organised by SEE ICT in partnership with Crown Prince Alexander Foundation for Education.

Seedcamp event is a huge step for our community. This will help galvanise the local startup scene even further, and hopefully get some local companies in the Seedcamp family and the great network they have around the world.
Seedcamp invests in about 20 startups globally annually. Besides funding, the chosen startups receive 3 months of office space at Google Campus London, €150.000 (Euros) worth of services in our Founders' Pack (that startups would otherwise be spending money on), weekly office hours with the Seedcamp team, monthly learning days that keep them connected well beyond 3-months of co-location, and a 4-week mentoring tour of the United States.
Tech-entrepreneurship is a style of business leadership based on the process of identifying high-potential, technology-intensive business opportunities, investing time and knowledge and managing rapid growth using principled, real-time decision-making skills.
In Serbia the tech startup scene is rising fast, with companies that were built from nothing by young enthusiastic founders who are now global leaders in their own fields, such as foe example Nordeus, A51 and Prelovac Media.
One of Crown Prince Alexander Foundation for Education goals is to strengthen entrepreneurial opportunities in Serbia. After a successful Startup Weekend which gathered more than 150 startup enthusiasts and was focused mainly on attracting new people to become entrepreneurs, The Royal Palace is the host for those already working on their entrepreneurial experience. “Our dream is for people to have a job or own a company in Serbia," said HRH Crown Prince Alexander “It is time for all of us to unite and make this happen! I invite investors throughout the world to come to Serbia and see the lucrative opportunities and brilliant minds we have”.
SEE ICT is a young, Belgrade based innovation support non-profit that contributes to the creation and development of a vibrant environment for growth of startups, startup culture and community in Serbia and the whole South-East Europe region. The organization has contributed to the development of the local startup ecosystem in the past three years by organising educational and networking events on a monthly basis,
putting up the first regional startup conference in 2011 and mentoring young Serbian entrepreneurs.
Entrepreneurship is the backbone of every successful economy. Besides contributing highly to a country’s GDP, small and middle enterprises are more innovative and flexible and tend to employ more young people, which is very important for our country, since youth is 1/3 of the unemployed in Serbia.

Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs