Укупно приказа странице

Translate

субота, 13. април 2013.

ОТВОРЕН ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ




БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић свечано је данас отворио обновљени Историјски музеј Србије и поручио да као народ морамо да знамо ко смо, да не клонемо духом ни пред наизглед непремостивим тешкоћама и да се поново окупимо око јасних циљева и да кренемо напред.
„Задатак Историјског музеја је да чува сећање народа, што морамо да чинимо без обзира на искушења свеопште глобализације и покушаја брисања свих народних баштина и особина. То не значи да српско друштво није отворено за најбоље утицаје савременог света, али ми увек морамо да знамо ко смо”, рекао је Николић на церемонији отварања поставке „Карађорђевићи и Обреновићи у збиркама Историјског музеја Србије"
Према његовим речима, недостатак средстава не може да буде оправдање за лењост, бирократску неспремност за веће подухвате нити за неодговоран однос према историји, и зато Народни музеј, као и музеји широм Србије, морају бити што пре обновљени како се не би дозволило да се колективно сећање и историја искорене и обришу.
Николић је рекао да је историја династија Карађорђевић и Обреновић историја модерне Србије, јер су њихови родоначелници, сељачке вође и угледни домаћини, пре више од два века упалили пламен слободе и повели српски народ у борбу за национално, социјално и духовно ослобођење.
У земљи која је често била плен великих царстава и сила они су, како је рекао Николић, успели оно што је изгледало немогуће - да потлачену рају подигну на општенародни устанак за ослобођење и изборе се обнављање српске државе као државе слободних грађана.
„Са поносом морамо да се подсетимо да су, неретко неписмене, српске вође и владари знали да је неопходно да се народ просвети, да је потребно да се у Србију доведу сви најумнији Срби свог времена али и други пријатељи који су у борби народа Србије видели узор и светионих за многе поробљене европске народе”, рекао је Николић.
Он је подсетио да су српски монарси отварали у најтежим временима основне школе, лицеје и велику школу, да су усвојили демократски устав и отворили први историјски музеј Србије, јер су знали да је историјско памћење и просвећивање народа предуслов за успех друштва па и сам опстанак српске државе.
„Много пута смо бивали суочни са пропашћу, огроман и превелики број наших људи је гинуо за слободу и Србију у великим ратним катаклизмама, али знамо да смо увек били на правој страни - страни сободе и борбе против угњетавања”, реко је Николић.
„Народ који је у својој историји са успехом претурио толике неправде, невоље и жртве нема разлога да буде малодушан кад размишља о својој будућности, чак и када је суочен са наизглед непремостивим тешкоћама и препрекама као што се то можда некима данас чини”, поручио је председник Србије.
Искуство двеју династија, према његовим речима, учи нас да само уједињени око очувања и развијања српске државе, стварања богатог и демократског друштва, образованог и просвећеног становништва можемо да достигнемо високе циљеве које су преци поставили пред данашње генерације.
„Ми немамо право пред нашим потомцима да клонемо духом и да се предајемо, већ морамо да се поново окупимо око јасних циљева да искористимо оно што су најбоље особине наших народа и да кренемо напред”, објаснио је Николић.
„Стварног напретка Србије неће бити све док не будемо успели да у духовни, јавни, културни и привредни живот укључимо све најбоље што Србија има и да тако створимо услове за демократски и успешан развој нашег друштва и државе”, закључио је председник Николић.
Министар културе и информисања Братислав Петковић рекао је да је, у времену несигурности и неизвесне будућности, данас дан поноса и радости, јер је држава са релативно мало новца и још мање времена створила трајно добро.
„За само месец и по дана отворили смо нови драгуљу центру Београда, место у коме ћемо показати и приповедати о нашој културној традицији и баштини”, рекао је Петковић, и додао да ће музеј у пуном сјају дочекати обележавање стогодишњице почетка Првог светског рата, као и да следи отварања Конака кнеза Милоша, Музеја СПЦ, зграде Кинотеке, Народног музеја и осталих културних добара.
На свечаној церемонији отварања председник Србије уручио је Сретењски орден трећег степена Историјском музеју Србије за нарочите заслуге у области културних делатности, а поводом 50 година постојања и успешног рада.
Након завршетка прве фазе реконструкције, Историјски музеј Србије отворио је за јавност изложбени простор од око 1.500 квадратних метара, и следеће године биће приведена крају и друга фаза реконструкције, чиме ће целокупан простор музеја бити стављен у функцију.
У оквиру изложбе „Карађорђевићи и Обреновићи у збиркама Историјског музеја Србије” изложени су врло вредни експонати: више од 400 предмета који су припадали родоначелница нововековних српских династија, Карађорђу и Милошу, и њиховим наследницима.
Међу експонатима се уметничким квалитетим и историјским значајем издвајају краљевске инсигније Петра И Карађорђевића, вождов јатаган са раскошним орнаментима, сабља Александра Обреновића и накит породице Обреновић.
Изложба ће бити отворена сваког дана осим понедељка, до септембра, а током њеног трајања биће организована свакодневна стручна вођења кроз поставку за заинтересоване посетиоце.
Директор Историјског музеја Србије Мирослав Живковић најавио је да ће, поводом сто година од почетка Првог светског рата, та културна институција приредити велику изложбу у сарадњи са другим музејима.
Данашњој церемонији су присуствовали патријарх СПЦ Иринеј, бројни културни посленици и представници дипломатског кора.

Извор: Политика online