Укупно приказа странице

Translate

уторак, 7. мај 2013.

ЗЕМНИ ОСТАЦИ КРАЉИЦЕ АЛЕКСАНДРЕ СТИЖУ У СРБИЈУ


Земни остаци краљице Александре Карађорђевић, супруге последњег југословенског монарха Петра II Карађорђевића, из Грчке у Србију стижу у четвртак
БЕОГРАД - Земни остаци краљице Александре Карађорђевић, супруге последњег југословенског монарха Петра Другог Карађорђевића, биће пренети из Грчке у Србију у четвртак, 9. маја, најавила је данас породица Карађорђевић.
Земне остатке ће у четвртак на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекати саветник председника Србије Оливер Антић, амбасадор Грчке у Србији Демостен Стоидис, амбасадор Данске у Србији Мете Кјуел Нилсен и епископ хвостански Атанасије.
Потом ће остаци краљице Александре, мајке принца Александра, бити пренети у капелу Светог Андреја Првозваног у кругу Белог двора, где се налазе и остаци Петра Другог и његове мајке краљице Марије.
Помен ће, како је најављено, служити патријарх Иринеј.
Краљица Александра била је ћерка краља Александра од Грчке и принцезе Аспазије од Грчке и Данске.
Рођена је у Атини, 25. марта 1925. године, а умрла је 30. јануара 1993. у Источном Сасексу у Енглеској и сахрањена на Краљевском гробљу палате Татои у близини Атине.
Школовала се у Вестфилду, па затим у школи Хитфилд, а посла завршеног школовања у Енглеској живела је у Паризу.
За последњег југословенског монарха удала се 1944. године у Великој Британији.
Краљ Петар Други, његова мајка краљица Марија и супруга краљица Александра биће сахрањени 26. маја у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у маузолеју краљевске породице.
Сахрани 26. маја на Опленцу најављено је присуство више од 2.500 званица из читавог света, укључујући и представнике краљевских породица Велике Британије, Грчке, Шпаније и царске породице Јапана.
Дворска капела у краљевском комплексу на Дедињу биће отворена за мимоход грађана сваког викенда, суботом и недељом, од 10 до 14 часова, саопштила је породица.
Извор: Новости