Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 13. јун 2013.

СПАСОВДАН - СЛАВА ГРАДА БЕОГРАДА И ВАЗНЕСЕЊСКЕ ЦРКВЕ 13. ЈУН 2013


Слава престоног града Београда – Спасовдан свечано је обележена и ове године. Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј у храму Вазнесења Господњег, уз саслуживање Њихових Преосвештенстава Епископа: новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина, аустралијско-новозеландског Иринеја и  хвостанског Атанасија, као и многобројног свештенства, била је почетак радосног прослављања празника. Литургији је присуствовао велики број верника. Црквена звона најавила су традиционалну Спасовданску литију коју је предводио Његова Светост Патријарх српски Иринеј. У литији, која је кренула од цркве Вазнесења Господњег кроз централне улице престонице, учествовали су председник Скупштине града г. Александар Антић, заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, веома велики број деце са својим свештеницима, ђаконима и вероучитељима Архиепископије београдско-карловачке, припадници Полиције и Војске Републике Србије. Градоначелник Драган Ђилас је сачекао литију испред Вазнесенске цркве. Према проценама, на хиљаде људи је учествовало у литији, док је велики број људи пратио литију са својих балкона. Прва стација је била код Теразијске чесме, где је одслужен молебан за здравље свих Београђана, да би се наставило ка Саборној цркви (овде такође служен молебан) прошавши претходно Кнез Михаиловом улицом. Од Саборне цркве литија је настављена назад према Вазнесенској цркви, где се Патријарх српски после молитве обратио окупљеним грађанима. Домаћин славе ове године био је г. Данило Башић, помоћник Градоначелника. На челу литије ношен је крст намењен манастиру у изградњи на месту срушене цркве светих апостола Петра и Павла у Кућанцима и барјак Београда из 1938. године који је чуван у Вазнесенској цркви у време кад град није обележавао славу. Улице којом је пролазила литија биле су затворене за саобраћај. Као слава Града Вазнесење Господње је први пут слављено 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић устоличио Београд за престоницу. Градска слава није слављена од 1946, а обновљена је 1992. године.

Извор: СПЦ


Пријем у Старом двору
Поводом Вазнесења Господњег - Спасовдана, крсне славе града Београда, данас је, уз присуство многобројних гостију, одржан пријем у Старом двору.  Званице су дочекали градоначелник Београда Драган Ђилас и домаћин славе, помоћник градоначелника Данило Башић, а међу присутнима су били представници дипломатског кора, црквени великодостојници, културни и спортски радници, представници медија...  Патријарх српски Иринеј је честитао Београђанима, али и онима који живе у престоници, а нису православне вере, додајући да је радост што наше догађаје можемо да поделимо.  "Живимо заједно и дужни смо да успоставимо нормалан однос. Када смо са вером, онда смо и деца Божја и не само пријатељи, већ браћа и сестре", рекао је Патријарх.
Он је навео да се ове године обележава више јубилеја, међу којима је и Милански едикт.  "Ових дана смо пуни славља, пуни размишљања. То је оно што улепшава наш живот. Човек не живи само од основних потреба, већ и од културе и духовности. То даје лепоту и осмишљава наш свакодански живот", рекао је Патријарх и додао да на тај начин мало одстранимо проблеме. Он је навео да је данашњи празник значајан за Београд, као и да градоначелник, према могућностима, чини да помогне у потребама и да се нада да ће то и наставити. Башић је захвалио присутнима и подсетио да је прослава Спасовдана започета Литургијом у Вазнесенској цркви и литијом главним градским улицама по 20. пут од када је обнављено.  "Данас је и 150 година од када је изграђена Вазнесенска црква на предлог књаза Михајла, а 610 година од када је устоличена престоница Београд", рекао је Башић.
Он је истакао да је слава симбол Београда и нешто што мора да се обележава и значи исто као име, грб и застава града.


Извор: Б 92