Укупно приказа странице

Translate

среда, 7. август 2013.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ОЛУЈЕ У ЧИКАГУ

У српском Саборном храму у Чикагу одржан је парастос жртвама акције Олуја. Сабор крајишких Срба је поднео тужбу против компаније МПРИ из Вирџиније за коју тврди да је помогла хрватској војсци у протеривању Срба из Крајине. Почетак расправе се очекује крајем августа.
У организацији Сабора крајишких Срба и удружења Срба Републике Српске у српском Саборном храму у Чикагу, одржан је парастос жртвама акције Олуја. Присуствовало је око 250 људи. Иначе, Сабор крајишких Срба сарађује са чикашким адвокатским фирмама које су поднеле тужбу против компаније МПРИ из Вирџиније оптужене да је помогла хрватској војсци у протеривању српског живља у Крајини.
Председник организације Богдан Кљајић каже да се ове недеље очекује значајан помак у судском процесу.
„Ми смо након објављивања у свим сведским медијима, добили на стотине имејлова, писама из целог света. Скупили смо доста података, и група од једно 6 људи, који су сада одрасли људи, а тада су били деца, биће главни сведоци у том поступку.
Ми смо на време предали тужбу и очекујемо почетак расправе у овом месецу, крајем августа. Контактирао сам адвоката Павића, који ми је рекао да ћемо следеће недеље разменити информације и добити свеже податке. Углавном, судски процес је почео“, каже Кљајић.
Припрема, која је трајала неколико месеци, ушла је у другу фазу, која је много интензивнија.
„То је типичан судски процес где одређена група оштећених представља тужитеље и представља комплетну популацију. У овом случају, деца од 14, 15 година су велики људи, држављани су Сједињених Држава, има их шесторо, и прихватили су да представљају комплетну популацију Срба Крајишника избеглица“, каже Кљајић.
У Сабору крајишких Срба процењују да само у Чикагу и широј околини има око 25000 крајишких Срба који су дошли после Олује.
Извор: РТС