Укупно приказа странице

Translate

уторак, 3. септембар 2013.

У СЛАВУ РАВНОГОРСТВА

Још је Христос говорио апостолима : и не бојте се оних који убијају тело , а душе немогу убити. Знали су то ратници за Бога , Краља и Дражу. Своје младе животе положили су на олтар Отаџбине, знајући зашто га дају. Њихове душе остале да лебде над Србијом певајући химне Богу, Дражи и палимравногорским витезовима. Гајећи истину у душама Срба, монархиста. Тај дух смета актуелној власти деце комунизма у њиховој прљавој работи прекривања велом заборава Равногорску епопеју.
Већ сада је Србија прекривена споменима на христомученичку борбу, страдање, издају Савезника и свенародно пострадање. Споменици Дражи, светој Равној Гори, спомен плоче, обележја и знамења слебдбеника Краља и Драже, на тај начин боре се за истину. Негде лакше, негде теже а у Црној Гори никако. Покушај Равногораца да на месту боравка током рата Драже и Врховне команде, подигну меморијални комплекс, велелепан споменик Дражи, Равногорски дом, диван храм и друге пратеће објекте до темеља су порушили Милови јаничари а идејног посленика, књижевника Драгољуба Шћекића мучки лишили живота !
Ових дана носиоци идеје Равне Горе у Билећи да раде на завршној фази Равногорски спомен парк а млади Равногорци Трстеника и Врњачке Бање , на челу са агилним Данилом Станковићем увелико раде на изградњи спомен комплекса на славној планини Гоч. Радови теку нормално на изградњи споменика ратницима Трстеничке бригаде. Бригада је била у саставу Расинског корпуса под командом јунака Драгутина Кесеровића са преко 5000 ратника. Трстеничком бригадом од првог дана командовао непосредни херој капетан Никола Гордић , који је своје херојство маниестовао још првих дана рата када је са Веселином Миситом потукао немачки гарнизон и ослободио Лозницу а на крају у Босни дао је и свој живот. Још током ратних дејстава , Трстенички борци паралелно су гајили и духовну страну свога ратовања. Подигли су цркву брвнару Св. Георгија и споменик својим палим , до тада , саборцима.  По доласку црвених домаћих изрода партизана споменик је срушен а црква брвнара спаљена по сценарију Синан Паше. Али млади настављачи идеје Равногорства обновили су срушено и не само то, већ граде Меморијални комплекс по пројекту уваженог Београдског архитекте Спасоја Крунића , који је оставио бисер архитектуре Спомен дом на Равној Гори...
Тај простор биће место ходоћашћа за народ Трстеничког краја, а сваке године безбројним туристима и гостима Врњачке Бање , како домаћим , тако и страним, место обиласка и одавања почасти Дражи и његовој целокупној  ЈВУО.

Аутор: Берислав Станојловић - Мајор