Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 24. фебруар 2014.

Рехабилитован Андреј Карађорђевић




Принц Владимир Карађорђевић саопштио да је Виши суд у Београду рехабилитовао његовог оца Андреја, најмлађег сина југословенског краља Александра Карађорђевића.

Најмлађи син југословенског краља Александра Карађорђевића, Андреј Карађорђевић, рехабилитован je одлуком Вишег суда у Београду, саопштио је његов син принц Владимир.

"После скоро две године чекања, веома сам срећан да је суд коначно донео одлуку о рехабилитацији мог покојног оца краљевића Андреја. Нажалост, моја жеља да се пре враћања очевих земних остатака, краљевић Андреј прво рехабилитује, није остварена, јер ми је та част била ускраћена", наводи се у изјави Владимира Карађорђевића за агенцију Бета.
 
Према његовим речима, цео свет коначно може да види да Андреј Карађорђевић, који је напустио Србију као дечак са непуних 16 година, није био ни криминалац, ни државни непријатељ, за шта је проглашен 1947. године.

"Иако је ово веома значајан моменат у којем поједини државни органи исправљају оно што је било толико лоше, још је дуг пут да породица Карађорђевић, као и остале породице које су изгубиле све због Титовог режима од 1945. године па све до недавне прошлости, коначно дочекају потпуну правду", навео је Владимир Карађорђевић.

Сву имовину династије Карађорђевић после Другог светског рата одузела је нова комунистичка власт, истовремено када им је одузето и држављанство, указом од 2. августа 1947. године.


Извор: Радио Телевизија Србије

Нема коментара:

Постави коментар