Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 4. август 2014.

Престолонаследник Александар II о стогодишњици од почетка Првог светског рата


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

_______________________________________________

              The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II





Ауторски текст Престолонаследника Александра II:

Навршило се сто година од избијања рата који је у историји и људском сећању остао обележен као Велики рат, као први оружани сукоб који је понео назив Светски и који је оставио трагичне трагове широм земљиног шара! Победничке силе су му накнадно доделиле још један назив: Велики рат за цивилизацију!

Рат је започео нападом Аустроугарске на Србију. Србија је преживела, Аустроугарска није.
Рат неравноправних, страдање недужних, подвизи хероја и патње милиона, борба за опстанак и слободу и жеђ за доминацијом и освајањем, пратили су читав зараћени свет током дугих година од лета 1914. до пролећа 1919. године. Рат је општи назив за феномен који се састоји од глади, болести, разарања и смрти; Српски народ и Србија су добро упознали рат као стање духа и као цену која се мора платити да би се опстало и живело достојно слободних људи и заједнице којом управљају право и правда! Наши преци су платили ту велику цену, и ми ни сто година нисмо заборавили ни њихову жртву, ни пример којим су нас задужили.

Године 1914. Србијом је владао мој прадеда Краљ Петар Први. Током Првог и Другог Балканског рата ослобођени су вековног јарма наши крајеви и људи који су ту слободу сневали столећима! Ново ратно искушење нико у Србији није желео нити му је тежио, али када је час дошао, дочекан је онако како се дочекује незвани гост: храбро, одлучно и трпељиво!
Данас смо сведоци како нова времена и нови односи снага мењају сећање, мерила и односе. Стара савезништва нестају, нова настају и престају. Неке старе омразе оживљавају, неке старе страсти поново делују, неки нови интереси траже храну у старим идејама и заблудама. Ништа ново и ништа што већ није виђено. Ипак, свест о слободи, праву и правди, иако стари и древни појмови, за нас нису изгубили своју вредност. Ми нисмо измислили демократију, и нисмо је увек ни примењивали нити јој били верни и достојни ње. Али демократија јесте суштина нашег друштва и нашег бића, и још увек то јесте.

Ми смо Срби, и скупа са припадницима других народа са којима делимо отаџбину и судбину, не дочекујемо ову годишњицу као слављење рата и ратне победе, већ као дужну почаст жртвама, борцима, вољним и невољним учесницима борбе за право једне мале земље да постоји слободно међу народима. Ми славимо њихову жртву, савест и свест коју су следили. Ми славимо њихову веру и увереност. Ми славимо то што смо имали част да будемо на исправној страни у Великом рату за цивилизацију! 
АЛЕКСАНДАР ДРУГИ
 
Kraljevski Dvor

Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs

Нема коментара:

Постави коментар