Укупно приказа странице

Translate

петак, 1. август 2014.

Фондација Принцезе Катарине обезбедила хуманитарну помоћ житељима Обреновца и Пољана - Princess Katherine Foundation provides humanitarian aid for people in Obrenovac and Poljane


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

_______________________________________________

              The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II





Фондација Принцеза Катарина обезбедила је хуманитарну помоћ у виду беле технике за 16 породица из Обреновца и 70 породица из села Пољане код Обреновца. Помоћ је обезбеђена захваљујући активностима које су организовале канцеларије Лајфлајн Њујорк и Лајфлајн Чикаго истоимене хуманитарне организације која ради под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Катарине.

Испред хуманитарне канцеларије Лајфлајн Њујорк испоруци је присуствовала чланица саветодавног одбора г-ђа Данијела Бошњак Чериковић док су представници хуманитарне канцеларије Лајфлајн Чикаго били чланови одбора г-дин Зоран Гушић, г-ђа Мира Гушић и г-ђа Гордана Бараћ.

Испорука у Обреновцу извршена је у Ватрогасном дому где су породицама 16 припадника ватрогасне спасилачке бригаде Обреновац испоручени фрижидери, шпорети, веш машине, пегле… Након ове испоруке представници хуманитарних канцеларија Лајфлајн из Њујорка и Чикага заједно са представницима хуманитарне Фондације Принцеза Катарина кренули су пут села Пољане које је у мајским поплавама било потпуно поплављено. Ту се налази 70 породица којима су испоручена средства за личну хигијену, средства за чишћење, постељина, јастуци, ћебад, пешкири, гардероба, опрема за бебе…

Ово је још једна у низу хуманитарних акција којом Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина настављају да помажу породице у поплављеним подручијима које су се услед катастрофалних мајских поплава нашле у веома тешкој материјалној ситуацији.

Princess Katherine Foundation provides humanitarian aid for people in Obrenovac and Poljane

Princess Katherine Foundation sent home appliances for 16 families in Obrenovac and 70 families in village of Poljane near Obrenovac. This humanitarian aid was donated thanks to the activities organised by Lifeline New York and Lifeline Chicago Humanitarian organisations, that work under auspices of HRH Crown Princess Katherine.

On behalf of Lifeline New York, Mrs Danijela Bosnjak Cerikovic, member of the Board, attended the delivery, while Lifeline Chicago was represented by members of the Board Mr Zoran Gusic, Mrs Mira Gusic and Mrs Gordana Barac.

Delivery took place at Obrenovac Fire station where families of 16 members of Obrenovac Fire department received refrigerators, stoves, washing machines, irons. After that, representatives of Lifeline Organizations New York and Chicago, together with representatives of HRH Crown Princess Katherine Foundation went to village of Poljane, that was completely flooded during floods last May. They delivered personal hygiene items, disinfectants, bed linen, pillows, blankets, towels, clothes, baby hygiene.

This was another in series of activities of Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander II and Crown Princess Katherine who continue helping families in areas affected by disastrous floods in May, who are still in very grave situation.






 
 
Kraljevski Dvor

Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs

На данашњи дан рођен је др Ђинђић

Извор: Б92, Бета
Београд -- На данашњи дан пре 62 године рођен је некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић, који је убијен у атентату 12. марта 2003. године.
Ђинђић је био српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке, дугогодишњи председник Демократске странке, градоначелник Београда (1997) и председник Владе Републике Србије од 2001. до 2003, када је убијен.
Године 1994. је постао председник Демократске странке. Био је посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и у Већу република Скупштине СРЈ.
Након низа масовних протеста због тога што је републичка влада поништила изборе током 1996/97, Ђинђић је 21. фебруара 1997. постао председник Скупштине града Београда. Са Српским покретом обнове Вука Драшковића и Грађанским савезом Србије Весне Пешић створио је коалицију „Заједно“, која се распала само четири месеца након своје победе.
Ђинђић је смењен са места председника Скупштине Београда гласовима Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Српског покрета обнове.
Ђинђић је убијен у Београду на степеништу зграде седишта Владе Србије 12. марта 2003. у 12:23. Погођен је једном у груди, метком који је пробио његово срце и убио га скоро тренутно. Брзо је одведен у болницу, где је примењен одговарајући поступак, али је његова смрт, ипак, проглашена један час касније. Према званичном Владином саопштењу, Ђинђић није био при свести након доласка у болницу. Његов телохранитељ Милан Веруовић је такође био тешко рањен у стомак од другог хица.
Оба метка је, снајпером, са 130 метара удаљености, испалио је полицијски специјалац Звездан Јовановић, са прозора зграде Завода за фотограметрију. Јовановић је током своје завршне речи на суђењу поводом убиства Зорана Ђинђића изјавио да никада није на човека пуцао из снајпера, односно да није обучени снајпериста.
Свих 12 оптужених за убиство премијера Зорана Ђинђића је осуђено на дугогодишње казне затвора. Милорад Улемек и Звездан Јовановић осуђени су на 40 година.
Убиству тадашњег председника Владе је претходило неколико ранијих неуспелих покушаја убиства. Најпознатији неуспели атентат изведен је у јутро 21. фебруара 2003. године, када је Дејан Миленковић Багзи, члан тзв. земунског криминалног клана, возећи камионет ауто-путем, код Београдске арене, покушао да заустави аутомобил у којем је био премијер, док су у заседи поред ауто-пута, наоружани минобацачима и аутоматским пушкама, чекала четворица атентатора. Ипак, Ђинђић је, захваљујући деловању обезбеђења, избегао озбиљне повреде и преживео покушај убиства.
"Србија би била боља земља да је Ђинђић жив"
Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је данас, поводом рођендана Зорана Ђинђића, да би Србија била много боља земља да је Ђинђић жив.
"На данашњи дан рођен је Зоран Ђинђић. Да је жив, славили бисмо његов 62. рођендан. Да је жив, Србија би данас била много боља земља", навео је Пајтић у писаној изјави.
Пајтић је подсетио да је Ђинђић 20 дана пре него што је убијен, 12. марта 2003. године, рекао да се мора бити свестан свог значаја и својих проблема.
"Не сме да нам уђе вода у уши, као што нам се често дешава. Ја се чудим када читам свакога дана отприлике кога подржавају Американци, ога подржава Европа, кога подржава Русија... Какве то има везе?
Питање је кога подржавају они који живе у нашој земљи! Треба да имате добре односе са свима који су битни за вас, али не да странце укључујете као део своје унутрашње политике. То је болесно и ми имамо ту болест", рекао је тада Ђинђић.
Пајтић је подсетио да је Ђинђић рекао да се мора заузети такав став и да се поштују други а да се не допусти да се толико са стране мешају у дносе у Србији.
"Да ми то не тражимо, не би они то ни радили. Ми и даље имамо комплекс ниже вредности Ако ће наш међународни углед да се заснива на томе да прећуткујемо наше националне интересе, онда нам тај углед и не треба много. Време је да свет види ко смо ми", подсетио је
Пајтић на Ђинђићеве речи. Пајтић је истакао да је Ђинђић ту заустављен и да ДС ту наставља.

ПОТПИСАНА КОНВЕНЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА II И AМБАСАДЕ ФРАНЦУСКЕ У СРБИЈИ У ЦИЉУ ПРОШИРЕЊА МОГУЋНОСТИ ЗА СТУДИРАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ - CROWN PRINCE ALEXANDER II FOUNDATION FOR EDUCATION AND FRENCH EMBASSY IN SERBIA SIGN CONVENTION ON OPPORTUNITIES FOR STUDENTS TO STUDY IN FRANCE


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

_______________________________________________

              The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II






– Г-дин Душан Бабац, директор Фондације за образовање Престолонаследника Александра II и Њ.Е. г-дин Франсоа Гзавије Денио, амбасадор Француске у Србији потписали су данас у француској амбасади, конвенцију о сарадњи између амбасаде Француске у Србији и Фондације за образовање Престолонаследника Александра II, у циљу проширења могућности студирања у Француској за студенте из Србије.
Потписана конвенција са Фондацијом предвиђа да Амбасада Француске медју кандидатима за стипендију Фондације одабере по одређеним критеријумима (успех на студијама, студије мастер нивоа из области егзактних, инжењерских и природних наука, као и из области права и политичких наука) оне студенте који ће добити и допунску стипендију француске владе која покрива трошкове обавезних осигурања у Француској и даје статус стипендисте француске владе који омогућава коришћење других разних погодности током студија.
Овај нови програм суфинансираних стипендија придружује се постојећим програмима стипендија Амбасаде Француске у Србији, захваљујући којима ће преко 50 студената из Србије у 2014/15 студирати као стипендисти француске владе у Француској. Мобилност српских студената која спада у приоритете амбасаде Француске у Србији, омогућава Србији да се ослони на франкофону елиту на свом путу ка Европској Унији.
Основни циљ Фондације за образовање Престолонаследника Александра II је да омогући најбољим студентима српских универзитета да наставе своје образовање на престижним иностраним високошколским установама, да би по повратку у земљу стечена знања употребили у најбољем интересу земље. Ради остваривања циљева Фондација првенствено ради на повезивању српских високо образовних институција са угледним европским и америчким установама иницирајући и стварајући платформе за дугорочну сарадњу. На тај начин Фондација се труди да младим академцима из Србије отвори врата према свету.

CROWN PRINCE ALEXANDER II FOUNDATION FOR EDUCATION AND FRENCH EMBASSY IN SERBIA SIGN CONVENTION ON OPPORTUNITIES FOR STUDENTS TO STUDY IN FRANCE

Mr. Dusan Babac, director of the HRH Crown Prince Alexander II Foundation for Education and HE Mr. Francois Xavier Deniau, French Ambassador to Serbia signed today at the French Embassy the Convention on cooperation between the French Embassy in Serbia and the HRH Crown Prince Alexander II Foundation for Education, in order to expand the possibilities of studying in France to students from Serbia.
The signed Convention with the Foundation predicts that the Embassy of France, among the Foundation candidates for the scholarship, select according to certain criteria (success in studies, master level in the field of exact, natural and engineering professions, as well as in law and political science) those students who will receive an additional scholarship from the French government that covers the cost of compulsory insurance in France and gives the status of a French government grant that allows the use of other various benefits during the study.
This new program of co-financed scholarships joins the existing scholarship programmes of the French Embassy in Serbia, thanks to which more than 50 students from Serbia in 2014/15 will study as grantees of the French government in France. Mobility of the Serbian students who belong to the priorities of the French Embassy in Serbia, allows Serbia to rely on the Francophone elite in its path towards the European Union.
The main objective of the HRH Crown Prince Alexander II Foundation for Education is to enable to the best students of Serbian universities to continue their education at prestigious foreign institutions of higher education, in order to use acquired knowledge upon the return to the homeland in the best interest of the country. In order to achieve the objectives, the Foundation primarily works on connecting Serbian higher education institutions with prominent European and American institutions initiating and creating a platform for long-term cooperation. In this way, the Foundation strives to open the door to the world to young academics from Serbia.
Kraljevski Dvor

Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs