Укупно приказа странице

Translate

петак, 3. април 2015.

БЕОГРАД: Престолонаследник Александар присуствовао рочишту поводом рехабилитације Генерала Михаиловића - His Royal Highness Crown Prince Alexander attended the judicial rehabilitation of General Dragoljub Mihailovic hearing at the Palace of Justice today.



Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар присуствовао је данас у Палати правде рочишту поводом судске рехабилитације генерала Драгољуба Михаиловића.

„Као што је био први који је пружио отпор нацистичкој окупацији, генерал Михаиловић био је и први који се супротставио бруталној послератној комунистичкој диктатури. Процес његове судске рехабилитације започео је две хиљаде шесте године и ја се искрено надам да ће у што скорије време бити окончан. Национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању. Нашој земљи је неопходно више јединства, правде и правичности за све. Молимо се за све који су изгубили своје животе на свим странама!” – поручује Престолонаследник Александар.

Овом приликом подсећамо јавност да у Белом Двору до 6. априла у терминима од 10:00 и 17:00 часова могу погледати изложбу “Генерал Михаиловић – Први борац за слободу у окупираној Европи” аутора Душана Бабца. Изложбу можете посетити уз обавезну најаву бар дан пре посете на телефон 011 306 4000 или путем е-поште kancelarija@dvor.rs Улаз је бесплатан.

www.dvor.rs

Crown Prince Alexander attends General Mihailovic rehabilitation hearing

His Royal Highness Crown Prince Alexander attended the judicial rehabilitation of General Dragoljub  Mihailovic hearing at the Palace of Justice today.

“Just as he was the first to resist German occupation, General Mihailovic was the first to fight against the brutal communist dictatorship. The process of his legal rehabilitation began in 2006 and I sincerely hope it is going to be finalized very soon. National reconciliation may rest only on truth, correction of injustice and forgiving. Our country needs more unity, fairness and justice for all. Let us prayfor all those who lost their liveson all sides!” - said Crown Prince Alexander.

On this occasion, we remind the public that the exhibition “General Mihailovic - The First Freedom fighter in Nazi-occupied Europe" by Dusan Babac can be seen the White Palace until April 6th, at 10:00 am and at 5:00 pm. The exhibition can be visited with the mandatory notification at he latest the day before the visit by phone 011 306 4000 or by e-mail kancelarija@dvor.rs Admission is free.


www.royal.rs

Круна је у генима Европе

МАДРИДСКИ РАЗГОВОРИ

Хуан Луна, један од директора музеја Прадо, види у монархијама спас за Европу и њено јединство

Од нашег специјалног извештача

Мадрид – Све професије су изгубиле углед, а новинари и судије су два занимања у које данашњи становници Иберијског полуострва најмање верују. Диктат тржишта и дефицит демократије разлупали су многе институције, али шпанска монархија је у целом овом вихору одлично прошла. Цунами је само окрзнуо двор, а млади краљ Фелипе Шести и бивша телевизијска новинарка краљица Летисија уживају у овим турбулентним временима неуобичајено уважавање.

Када сам са усхићењем кренула на састанак са академиком Хуаном Луном, шефом одељења за уметност 18. века у Праду, нисам очекивала да ће овај професор и филозоф тако оштро критиковати музеј у коме је смештена једна од најзначајнијих колекција европске уметности од 12. до 19. века, у коме се посетилац може сатима дивити платнима Гоје, Дијега Веласкеза, Ел Грека, Тицијана... А још мање ми је било на памети да би овај експерт за Гоју и Веласкеза могао са толико убеђења да говори о одлучујућој улози монархија за будућност Европе.

Тек што су стигли у Париз, у прву званичну државну посету откако су сели на престо, краљ Фелипе Шести и краљица Летисија одлучили су да прекину путовање и врате се у Мадрид због вести о паду авиона „Џерманвингса” и погибији десетина шпанских држављана. Требало је да краљевски пар буде и на отварању велике изложбене поставке Веласкеза у Паризу, али због несреће ова уметничка фешта прошла је без присуства њихових височанстава.

Професор Хуан Луна познаје Фелипеа и Летисију одавно.

„Озбиљни су, уравнотежени, њихов значај за Шпанију је огроман, сигуран сам да ће Фелипе Шести одиграти велику улогу и за јединство Европе.”

Луна је убеђени монархиста и за то има своје образложење:

„Сваки краљ долази из далеке прошлости, то је једна линија која се не прекида. Краљу његова круна припада самим рођењем. Председника републике бира једна нација или партија. И он ће увек бити пристрастан. Краљ са друге стране мисли на све, на целу земљу. Он је равнотежа, центар, а то је важно и за културу и за напредак целе нације”, каже професор Луна.

Шпански академик очекује да „Фелипе Шести буде велики европски краљ”. Наследник је шпанског краља Хуана Карлоса и грчко-данске принцезе. „Њему је Европа у генима као што Европа у генима носи монархију”, изричит је Хуан Луна.

Да се после Другог светског рата Југославија, Румунија, Бугарска и Италија нису одрекле монархија, по његовом мишљењу, боље би им ишло.

А да су се источноевропске земље после пада Берлинског зида вратиле монархијама, лакше би и успешније прошле кроз транзицију.

Иако је у Праду један од великих шефова, Хуан Луна оштро критикује овај музеј и боји се да он не изгуби душу.

 „Трчи се за тематским спектаклима, подређује се улога науке”, каже шеф одељења у Праду, па се тако „пресељење Гојиних платана са трећег спрата у приземље, представља као посебна изложба”.

Не допада му се ни то што за улазницу у Прадо данас треба платити 18 евра, а деведесетих је најпознатији шпански музеј био бесплатан. „Духовна баштина треба да буде свима доступна, концепт музеја је да се у њега улази више пута, да се у њега враћаш кад год то пожелиш.”

Кад је о монархији реч, чак ни Подемос, нова политичка снага спремна да оспорава партијске касте и окамењене институције, не дира у двор. Челни људи Подемоса потврдили су ми ових дана да још нису донели свој став о монархији, да још не знају да ли ће се, дођу ли на власт, залагати да Шпанија постане република.

У међувремену Пабло Иглесијас, као генерални секретар странке која претендује да освоји власт на изборима крајем године, затражио је пријем код краља. Још није добио никакав одговор са двора. Из досадашње реторике Подемоса јасно је да ни ова странка не жели да дира у „европску монархистичку генетику”. Нити јој је циљ да Шпанија изађе из Европе иако је традиционалне партије оптужују да хоће да изолује Иберијско полуострво. Напротив, како су ми више пута потврдили челници Подемоса, њихов циљ је да „Европу врате у демократију” и избаве је партијских каста. Монархију некако не помињу кад говоре елитама, као да се слажу са Хуаном Луном да је то линија коју у овој ери прекинутих веза не треба ломити.

Зорана Шуваковић

Извор: Политика online