Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 22. јун 2015.

КРАЉИЦА МАЈКА '- Њ.В. Краљица Марија - 09.01.1900 - 22.06.1961


Савременици кажу да је она била све што је народ у том тренутку желео од владарке – добра супруга, пожртвована мајка, вредна домаћица и достојанствена краљица која је за свакога имала благу реч... Марија Карађорђевић.

Рођена је као треће дете румунског краља Фердинанда. Била је имењакиња са својом мајком, али је убрзо добила надимак Мињон. Неки кажу да је то због тога што је била 'слатка као мињон'. Други кажу да је надимак добила по називу опере коју је њена мајка гледала непосредно пре него што ју је родила.

Како било, 'Мињон' Марија је ускоро је постала једна од најлепших принцеза Европе.

Осим лепоте, реч је била о веома образованој дами – школовала се по најпрестижнијим школама, а осим румунског говорила је течно енглески, немачки и француски језик.
Ускоро је проговорила и српски језик. Удала се за југословенског краља 'ујединитеља' – Александра Карађорђевића.

Кажу да је омиљеност у народу почела да стиче и пре самог венчања, када је са балкона Старог двора, након што је први пут дошла у своју нову домовину, окупљене поздравила рекавши: „Ја вам од срца благодарим!”

Краљица Марија и краљ Александар ускоро су постали узор за све европске краљевске парове. Живели су складно и повучено, а брак је крунисан тројицом синова – Петром, Томиславом и Андрејем.

Краљици Марији није требало много да својом елеганцијом и префињеношћу купи срца дама Београда. Али и више од тога ... њу су волеле и обичне жене, грађанке подједнако као и сељанке, а она им је враћала отварајући школе, болнице, обданишта и поклањајући новац добротворним удружењима. Основала је добротворну организацију Коло српских сестара, а вредним, сиромашним ђацима помагала да наставе школовање.

Срећу краљице Марије помутила су два догађаја. Први се догодио једног октобарског дана 1934. године када је у атентату у Марсеју убијен краљ Александар.

Краљица је достојанствено и немо подносила своју бол поставши са 34 године удовица са три сина, од којих је најстарији имао 11 и требало је да постане краљ.

Краљица је склопила очи и уздахнула. Није плакала. После лаке несвестице и узетих капљица за смирење, одлучно је рекла: „Умро је на дужности, а то је смрт које је Он достојан", пише у извештају који је француској влади тог дана поднео командант лионске полиције који је краљици Марији саопштио да је на њеног супруга извршен атентат.
Црнину је носила две године потпуно се за то време окренувши образовању својих синова и добротворном раду. У годинама које су уследиле она је преузела бригу о Друштву Црвеног крста, потписала Повељу о правима детета и даровала на десетине хуманитарних организација. Краљица Марија је личним средствима помогла зидање Дечје клинике у Тиршовој улици и Института за онкологију.

Други догађај који не неповратно измени живот 'народне краљице' био је почетак Другог светског рата и одлазак из Југославије. Како је историја показала, тај одлазак је био – заувек!

У ратним годинама, за краљицу Марију чуло је мало људи у окупираној земљи. А ипак, она је неуморно радила за њих – преко Комитета Црвеног крста, до краја 1943. године заробљеницима у логорима широм зараћене Европе упућено је око 7,5 милиона килограма пошиљки, од чега око 5,5 милиона килограма хране.

Како окупатор не би сазнао ко заправо шаље пакете, краљица их је потисивала као Марија К. Ђорђевић.

Живот краљице Марије се до ток тренутка већ из корена променио. Живела је са синовима Томиславом и Андрејем у малој сеоској кући на имању „Стари млин" краљ Лондона.

Када је постало извесно да се никада неће вратити у Југославију када им је нова власт одузела све привилегије и имања, породица се повукла на имање у Кенту.

Краљица Марија је наставила живот мирним сеоским животом. Синови су јој се бавили пољопривредом, а она је обављала кућне послове, а у слободном времену сликала и вајала.

Бавила се и изучавањем уметности сликања. И даље је славила породичну крсну славу, поштовала све православне празнике, посебно Божић и Ускрс, али здравље ју је полако напуштало.

Пред крај живота, краљица којој није сметало да постане фармерка, остала је без средстава и била је принуђена да продаје накит. Њен последњи службени снимак, урађен је да би се јавности приказала њена изузетно вредна дијадема, која је понуђена на продају.

Краљица Марија умрла је у 61. години. Опело јој је по православним обичајима служено у храму Светог Саве у Лондону, који је она подигла. Сахрањена је у Виндзору, близу гроба енглеске краљице Викторије, своје пребаке. Њени остаци данас почивају на Опленцу, у породичној цркви династије Карађорђевић.

Краљица Марија била је старствени возач
Једна од највећих љубави краљице Марије била је она према аутомобилима. У време када су се у свету жене-возачи могли набројати на прсте једне руке, краљица Марија је мотала волан по београдским улицама остављајући у прашини краљевску пратњу на коњима.
Уз сву ту скромност, била је једна од првих жена са возачком дозволом, и веома је волела лепе аутомобиле. У једном од њих 8. октобра 1959, на 25. годишњицу убиства у Марсељу, стигла је у Париз где јој је орден легије части доделио председник Француске, генерал Шарл де Гол.

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК И ПРИНЦЕЗА ДОНИРАЛИ ВОЗИЛО ЗА ПРЕВОЗ ПАЦИЈЕНАТА НА ХЕМОТЕРАПИЈУ КЛИНИЦИ ЗА ОНКОЛОГИЈУ У КНЕЗ СЕЛУ - CROWN PRINCE AND CROWN PRINCESS DONATE A CAR FOR TRANSPORTATION OF PATIENTS FOR CHEMOTHERAPY TO CLINIC FOR ONCOLOGY IN KNEZ SELO


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

              The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II





Пацијенти који леже на Клиници за онкологију у Кнез селу од сада ће моћи сваки дан да иду на зрачну терапију у Ниш захваљујући возилу које су Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина данас обезбедили овој здравственој установи. Поред аутомобила Краљевски пар је Клиници поклонио и два клима уређаја.
Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су током прошле недеље посетили Клинику за онкологију у Кнез селу, а повод посете било је реновирање два одвојена апартмана и замена прозора на једном од одељења. Приликом ове посете Краљевски пар је информисан да Клиника има проблем са транспортом пацијената на зрачну терапију у Ниш због недостатка возила. Том приликом Њихова Краљевска Височанства су обећала да ће се потрудити да у што краћем року Клиници обезбеде путничко возило за превоз пацијената. Возило је купљено у петак, и данас ће бити испоручено Клиници за онкологију у Кнез селу. Поред аутомобилa, Краљевски пар је Клиници обезбедио још два клима уређаја.
Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина већ традиционално помажу функционисање Клиникe за онкологију у Кнез селу. За реновирање одељења за палијативно збрињавање у Кнез селу које носи име Принцезе Катарине уложено је 100.000 евра који су обезбеђени захваљујући хуманитарној организацији Лајфлајн из Лондона која је под покровитељством принцезе Катарине.

CROWN PRINCE AND CROWN PRINCESS DONATE A CAR FOR TRANSPORTATION OF PATIENTS FOR CHEMOTHERAPY TO CLINIC FOR ONCOLOGY IN KNEZ SELO

Patients at the Clinic for oncology in Knez selo will go from now on for radiation treatment to Nis everyday, thanks to today’s donation of a car by Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine. Beside the car, the Royal couple also donated two air conditioners to the clinic.
Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine visited the Clinic for Oncology in Knez selo last week, on the occasion of renovation of two separate apartments and replacement of windows in one department. The Royal couple was then informed that Clinic has serious problems with the  transportation of patients for radiation therapy in Nis, due to the lack of cars. Their Royal Highnesses promised that they will do their best to provide a vehicle as soon as possible. The car was bought last Friday, and today it will be delivered to the Clinic for Oncology in Knez selo. Beside the car, the Royal couple will donate two air conditioners to the clinic.
Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine traditionally help the functioning of the Clinic for Oncology in Knez selo. 100,000 EUR were invested in the renovation of the ward for palliative care, that bears the name of Princess Katherine, and that money was raised thanks to Lifeline Humanitarian Organization from London, whose Patron is Princess Katherine.

Краљевски Двор

Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

Public Relations

The Royal Palace

Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs