Укупно приказа странице

Translate

петак, 19. август 2016.

МОЋНО: Шведски металци опевали битку за Београд! - Švedski power metal bend Sabaton inspiracija za pesmu "Last dying breath"



Неустрашиви говор мајора Драгутина Гавриловића упућен храбрим српским ратницима у Првом светском рату инспирисао познати бенд!
Шведски поwер метал бенд Сабатон ускоро ће објавити осми студијски албум "Тхе ласт станд", а једна од песама посвећена је боју за Београд 1915. године, пише "Ноцтурне магазине".
Популарни Швеђани су за аустријски "Стормбрингер" говорили о свакој новој песми појединачно, и открили да је инспирација за песму "Ласт дyинг бреатх" дошла из говора који је српски мајор одржао пред битку за Београд у октобру 1915. године.
"Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд", рекао је он тада својим борцима.
"Ова песма говори о одбрамбеним снагама Срба 1915, када је мајор Гавриловић своје војнике подстицао моћним говором", рекли су чланови бенда.
Мала, али храбра српска војска
У октобру 1915, Београд су браниле снаге у саставу 20 батаљона пешадије, два ескадрона коњице и 77 топова. Аустроугарска војска је имала 130 пешадијских батаљона, 136 артиљерских батерија, четири авионска одељења и речну флотилу од девет монитора и 20 других бродова, као и подршку 22. немачког корпуса. Српске снаге су ову битку, нажалост, изгубиле.
Група Сабатон је основана 1999. у Шведској, и углавном пева о великим историјским биткама и догађајима.
Албум излази 19. августа, а док не објаве песму за преслушавање, погледајте како су се провели током недавне посете Београду!

http://mondo.rs/a931660/Zabava/Muzika/Last-dying-breath-benda-Sabaton.html

Извор: mondo.rs